IT-konsult – digital nomad

Drömmer du om att kunna resa mer och kanske rent av kunna arbeta medan du reser för att kunna vara ute på resande fot under en längre tid? Du är inte ensam. Under det sista decenniet har det vuxit fram en ny livsstil där de digitala nomaderna reser samtidigt som de jobbar framför sin dator.

De digitala nomaderna

Intresset att leva ett mer fritt liv blir allt större. Två nya grupper som börjar nämnas i media är de digitala nomaderna och personer som har sparat och arbetat tills de har blivit ekonomiskt oberoende. Grupperna har mycket gemensamt och ibland kan en person tillhöra både grupperna. Målet är att att vara lånefri och kunna leva sitt liv fritt. För digitala nomader handlar det om att kunna bo “jorden runt”, att inte behöva ha en särskild adress eller ett fast jobb, utan vara egenföretagare som kan jobba där de befinner sig. På en strand i Thailand, på ett kafé i Seattle eller i djungeln – så längre de har en uppkoppling.

Många av de digitala nomaderna arbetar med IT, marknadsföring, webbdesign eller som skribenter och många av dem utför olika slags uppgifter. Om du är utbildad inom IT eller är skicklig på IT, har du stora chanser att verkligen kunna resa och jobba. Det första som du behöver göra är att starta ett företag. En digital nomad är en företagare. Du bör också arbeta upp ditt IT-konultföretag innan du ger dig ut i världen. Det tar tid att bygga upp ett företag. Då är det klokare att ha gjort allt förarbete och den tunga starten hemma i trygga Sverige, än att råka bli strandad utan pengar i Australien. Ett tips för att utveckla ditt företag och marknadsföra det till både nya och gamla kunder, är genom att använda Ungappeds nyhetsbrev som hjälper dig att skriva enkla och snygga nyhetsbrev som ser professionella ut.

Ekonomi

Innan du reser iväg bör du också ha ett rejält sparkapital på banken att kunna använda dig av under det första året. Det kommer att dröja innan det resande livet blir billigt, innan du kan tricken och har lärt dig var, när och hur du ska bo, hyra lägenhet eller bara ta dig runt. Det är också viktigt med disciplin. Tanken på att kunna resa jorden runt och jobba kan låta härligt och som ett väldigt lyxigt liv, vilket det på sätt och vis också är. För att lyckas måste du dock arbeta hårt. Jobb måste hela tiden gå före nöje, hur spännande saker det än finns att göra. Om du är i Australien och blir erbjuden att följa med och dyka i Barriärrevet, vill du självklart säga ja. För att kunna leva som digital nomad måste du dock träna upp din disciplin, så att du först och främst ser dig själv som företagare, och som resenär och turist i andra hand.