För att hitta den senaste gången världen drabbades av en pandemi förutom Covid-19 får vi leta oss tillbaka till år 2009. Pandemier av det slag vi idag upplever med Covid-19 är med andra ord inget unikt i sig. Vad som däremot gör dagens situation helt ny är att vi människor idag är mer uppkopplade än vad vi någonsin varit.
Covid-19 är den första pandemin vi upplever i sällskap med mobiltelefoner. Att våra möjligheter att hålla oss uppdaterade om hur pandemin fortskrider är väl egentligen både på gott och ont. I och med att nyhetsflödet är vad det är finns det knappast någon som kan hävda att hen inte hört myndigheternas rekommendationer. Å andra sidan går flödet så snabbt att det rapporteras om varenda dödsfall, varenda händelse i realtid. Coronakrisen är definitivt någonting som ska tas på allvar, men frågan är om inte effekten av det aggressiva medieflödet blir en slags uppförstoring?
På tal om smartphones. Vad har ni för operatör för mobiltelefonin på ditt företag? Telness är Sveriges första mobiloperatör som erbjuder abonnemang speciellt anpassade för företag. Om ni använder er av dem som operatör får ni enkla mobilabonnemang som passar företagets förutsättningar. Ni kan exempelvis beställa tilläggstjänster i form av växel och andra tjänster som gör det enklare för potentiella kunder att nå er. Beställ mobilabonnemang för företag så kommer ni märka skillnaden.
Covid-19 väcker många frågor
Gå in på i princip vilken nyhetspublikation som helst och första sidorna domineras fullständigt av Covid-19. Men mobiltelefonerna spelar inte enbart en roll för vår nyhetskonsumtion. Många länder använder också datan från mobiltelefoner för att reda ut vart människor som drabbats av viruset varit under dagarna innan smittan bröt ut. Det är inte svårt att inse att det finns två sidor av det myntet. Det är förstås ett potentiellt otroligt bra verktyg för att spåra och förhindra fortsatt smitta, men kan också vara integritetskränkande. Vi behöver helt enkelt vara vaksamma på om infrastrukturen för att se till att smittspårningen bibehålls efter att coronaviruset blåst över.
Det finns snart sagt inte några delar av vårt samhälle som inte berörs av virusutbrottet. Dels handlar det förstås om mängder av saker som nu begränsar oss i vår vardag. Vi behöver hålla avstånd till varandra, helst jobba hemifrån om vi kan, och så vidare. Men krisen väcker också många viktiga frågor om samhället vi lever i. Från hur medier rapporterar om smittspridningen till hur vi kan använda samma teknik för att hindra ytterligare spridning. Andra frågor som ställs på sin spets berör logistikkedjorna för våra livsmedel, Kedjor som riskerar att rubbas under krisen.
Hur som helst, det är ingen som vet hur det här kommer att gå. Det bästa du kan göra för att hålla dig trygg under krisen är att ta del av information från pålitliga källor. Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande med information om allt som berör virusutbrottet.