Kommer AI att utrota människan?

Artificiell intelligens, vanligtvis kallat ’AI’, har utvecklats med stormsteg på senare år. AI kan nu utföra massor av olika saker som vi knappt trodde var möjliga för ungefär 30 år sedan. Från Googles Deep Mind som gjord psykedeliska konstverk till schackdatorer som slagit världens bästa schackspelare. I år är det dryga 35 år sedan den första filmen i Terminator-serien hade premiär. Bakgrundshistorien i filmserien består av att mänskligheten i en nära framtid kommer att utrotas av en artificiell intelligens kallad ’Skynet’. Skynet blir självmedveten och utplånar därefter nästintill hela mänskligheten i ett kärnvapenkrig. Frågan är, med all utveckling som skett inom AI sedan dess, står vi närmare eller längre ifrån det skräckscenario som målas upp i Terminator?

På tal om skräckscenarier. Om du driver egen firma känner du till vikten av att ha tillgång till kapital. Man vill ju bara inte missa den där investeringsmöjligheten som helt säkert kommer att ge avkastning längre fram. Särskilt inte på grund av att du råkar sakna kapitalet just för tillfället. Hos Qred kan du snabbt ansöka om lån med hjälp av BankID. Om lånet beviljas får du pengarna utbetalda till företagskontot redan samma dag. Företagslån från Qred har inga dolda avgifter, ingen bindningstid och inga startavgifter.

Har risken blivit större eller sjunkit?

Det må verka motsägelsefullt, men många experter hävdar att vi trots utvecklingen inom AI har kommit längre futuristiska domedagsprofetior liknande de i Terminator-serien. Hur kan det komma sig?

Idag kommer du med största sannolikhet i kontakt med AI flera gånger om dagen, i många fall utan att du själv vet om det. Om du till exempel använder röstkommandon i din mobil används avancerad AI för att förstå vad du säger. AI används för att köra självkörande bilar och mycket annat. Intuitivt känns det ju som att det borde göra så att domedagsscenariot, även om det fortfarande vore osannolikt, ändå blivit mer sannolikt?

Svaret ligger i det obegripliga vi kallar för ’medvetande’. I takt med att AI utvecklats har medvetandets gåta samtidigt växt. Faktum är att vi inte vet överhuvudtaget vad medvetandet består av. Det gör det ju än svårare att programmera in självmedvetenhet i en dator. Men självlärande AI då? Javisst, det finns och de kan lära sig allt från att spela datorspel till att göra abstrakta konstverk. De kan dock endast lära sig inom de ramar vi anger. Du kan med andra ord lära en dator hur den ska klå en schackmästare i schack, men den kommer inte att kunna lära sig att hämta kaffet efteråt. Det mest intressanta att fundera över när det gäller AI är därför kanske inte diverse domedagsprofetior. Utan snarare den spännande gräns som går mellan medvetande och intelligens som forskningen kring AI förhoppningsvis kan kasta nytt ljus på.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *