Hur IT har utvecklats

När internet föddes under 1960-talet, var det inte många som anade hur stort det skulle bli i framtiden. Det hela började som ett projekt där fyra olika geografiska platser och fyra olika datorer valdes ut för att kommunicera med varandra. Man skulle prova experimentet genom att skicka filer emellan sig och försöka logga in på de andra datasystemen. Försvarsindustrin i USA var en av de som finansierade projektet och det fick namnet Advanced Research Projects Agency (ARPA). Eftersom det kalla kriget rådde under denna tid fick inte datorkommunikationen avbrytas om någon av datorerna slutade fungera. Det var viktigt att kunna ha kontakt med de datorer som fortfarande fungerade om till exempel en främmande makt utförde en bombattack.

Hur det fungerade

Från första början skedde datakommunikation genom det allmänna telefonnätet. Interface Message Processor (IMP) kallades systemet som var placerad mellan datorn och telefonnätet och det resulterade i att två olika kommunikationstyper kunde användas. En del av kommunikationen ägde rum mellan olika IMP, det så kallade subnätet och den andra skedde mellan IMP och datorn. ARPA blev ett lyckat projekt och flera datorer anslöt sig som till exempel institutioner inom universitetsvärlden. Ett nytt och större nätverk växte fram och det kallades för ARPAnet.

1970-talet

För att kunna kommunicera med varandra började två forskare i början av 1970-talet att skicka filer mellan varandra. Filöverföringsprogrammen förändrades till det bättre och blev anpassade för att man skulle kunna skicka textmeddelande smidigt via datorn, detta var förlagan till dagens e-post. Med tiden har datorn mer och mer blivit ett arbetsredskap där man antecknar saker som ska göras, precis som en komihåglista. Förut skrev man ner allt på papper ofta på ett kollegieblock. Än i dag är ett kollegieblock bra att ha hemma eller på jobbet. Ibland måste man skriva ner något snabb och då tar det längre tid att öppna datorn än skriva ner det för hand. Det finns många trevliga kollegieblock att köpa och det kan också vara trevligt att ha.

Framtiden

Hur internet kommer utvecklas i framtiden är det ingen som vet i dag. Något som utvecklats är E-handel och det lär hålla i sig. Gällande sociala medier kan mycket förändras, det som är populärt i dag kanske inte alls håller i sig om 10–20 år.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *