IT och modernitetens svårigheter

I dag är det mesta IT-baserat. Man behöver internet för att betala räkningar, för att kommunicera, för att köpa tågbiljetter och mycket annat. Det här medför att både privatpersoner och företag använder internet och datorer väldigt mycket. Men man kan inte bortse från att IT och digitalisering inte bara medför fördelar. Det är inte bara äldre som kan ha svårt för att kunna hänga med i utvecklingen.

[IMAGE=dzogdCe7aFnv.jpg]

IT på arbetet

I stort sett alla arbetsplatser har internet, datorer och uppkopplade enheter i någon form. Det gäller att arbetsplatsen hänger med i digitaliseringen. Det har både med säkerhet och med effektiv produktion att göra. Hos företaget Nordlo erbjuds tjänster som underlättar IT på arbetsplatsen. De kan till exempel förse arbetet med datorer, surfplattor och smarta telefoner. De erbjuder också servicedesk och support för hela företagets IT-miljö. För företagare som inte själva kan eller vill sätta sig in i de här sakerna är det guld värt att kunna anlita personal som sköter tekniken.

Uppkopplade och smarta hem

Även i hemmet är det vanligt att man är mer eller mindre uppkopplad. Man ser på TV, filmer, lyssnar på musik och sköter olika uppgifter via internet. När allt moderniseras mer och mer blir också hemmen mer smarta. Det går till exempel att tända och släcka lampor via internet, man kan skicka bilder via det och larmkameror är ofta uppkopplade via just internet i någon form. I riktigt smarta hem öppnar man dörrar via internet, tvättmaskinen är uppkopplad, ugnen kan startas på distans och dörrens lås har wifi. Det har både fördelar och nackdelar. För äldre personer som inte är vana vid teknik kan det vara svårt att sköta om sitt hem när allt är digitalt.

Att lära sig mer

Det kan ibland vara svårt att hänga med i utvecklingen. Det finns dock flera möjligheter att lära sig mer. I kvällstidningar kan det ibland finnas guider till hur man hanterar till exempel smartphones och andra enheter. Det finns också kurser hos bland annat ABF som lär ut IT och digitala enheter. De här kurserna kostar ofta ett par hundralappar och det kan ses som mycket pengar. Men å andra sidan får man möjlighet att lära sig mycket mer om sina enheter, och också om hur man hanterar dem på ett säkrare sätt.

IT och nackdelarna

Man kan dock inte bortse från att det finns ett par nackdelar med IT och digitalisering. Om internet ligger nere eller om det blir ett längre strömavbrott kan man bli mer eller mindre låst. Det kan vara svårt att hålla kontakten, man kan inte använda sitt larm och om man har digitala lås måste man plötsligt hitta sina nycklar. När det gäller IT måste man också se till att alla dokument och annat hålls säkert. Om något intrång upptäcks som kan leda till personskada bör det anmälas till datainspektionen genast.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *